Apycom jQuery Menus



Ako funguje glukomannan v tráviacom systéme



Glukomannan po užití v kyslom prostredí žalúdka reaguje s tekutinami a je schopný absorbovať vodu až do 200 násoboku  svojej hmotnosti.  Napučí na skoro 200 násobok svojej pôvodnej veľkosti a vytvorí gélovitú hmotu. Vďaka tomuto zväčšeniu vyvoláva pocit sýtosti. 

 

Štúdie ukázali, že gél sa vytvára v žalúdku okolo čiastočiek potravy a tým spôsobuje, že tráviace enzýmy uvoľňujú z potravy sacharidy a tuky pomalšie. Okrem toho, glukomannan funguje ako magnet, priťahuje a viaže na seba  tuky a oleje a prirodzenou cestou ich vynáša z tráviaceho traktu. Neviaže však minerály a vitamíny, potrebné pre zachovanie zdravia.

 

Treba dodať, že časť v tukoch rozpustných vitamínov a minerálov môže byť viazaná glukomannanom. Glukomannan viaže na seba aj žlčové kyseliny. Vyvoláva to zvýšenú tvorbu žlčových kyselín z cholesterolu v pečeni a tým zníženie hladiny cholesterolu v krvi.